onsdag 28 juli 2010

Virkningsfunderingar

Hm... jag har lite problem med mina virknålar...
När jag virkar rutor till mitt sängöverkast blir rutorna, som jag tidigare skrivit, för stora... 12,5 cm istället för 12 cm. Virknålen jag använt är Boye 10 (1,30 mm).
Min snälle make var idag och skulle köpa en tunnare virknål åt mig (eftersom jag inte har chans att gå till garnaffären själv), men det var inte så enkelt som vi hoppats. De virknålar som hittades i affären var 1,25 mm och 1,00 mm...
1,25 mm känns ju som att det är så liten skillnad att det kanske inte ens märks?
Medan 1,00 mm kanske blir för stor skillnad?
Jag har t.o.m. måndag på mig att bestämma mig. Och inte kan jag testa eftersom jag inte får bryta förpackningen.
Någon som har lite koll på sånt här? Ska jag satsa på någon av nålarna eller ska jag leta vidare på internet?

3 kommentarer:

Frualbertsson sa...

Hej Sara
Jag hade testat med 1,0 nålen, det borde ju gå fint tror jag. Om alla rutor inte blir helt på mm lika stora så blir de säkert bra nog när du virkar med 1:an och sedan har blockat dina rutor.
Lycka till,
Susanne

Monkan sa...

Ja det är ju typiskt, samma sak hände mig när jag skulle börja virka efter ett uppehåll på sisådär 10 år och skulle virka till några varv på en spets. Byta nål, ja det kanske är en smart taktik, jag försökte istället virka hårdare, som förr.

Jag har dessvärre inget svar på din fråga, jag använder bara Boye-nålar och har inte en susning om de där mm-storlekarna men kanske den här tabellen som jag hittade nu kan vara till nån hjälp? Där står faktiskt att Boye 10 är 1 mm och inte 1,30... Men affären borde väl kunna ge råd?

Är de första rutorna alltså 10,5 och de du gör nu blir 12,5?! Det är ju väldigt stor skillnad i så fall. Boye 10, då låter det som att du har ett väldigt tunt garn för ett överkast eller var det för liten nål från början? Kanske därför rutorna blev 10,5 istället för 12? Hoppas det fixar sig med storleken på nål och rutor för det är ju ett fint mönster och du har ju kommit en bra bit redan, jag är imponerad.

Saras pyssel sa...

Det är en Boye-nål jag använder. Där står det Boye 10/1,30 mm... Jag hittade samma tabell som du och den gjorde mig ju inte klokare med tanke på det som stor på virknålen... Den person som hjälpte min make i garnaffären hade tydligen ingen vidare koll på virknålar. Så jag tror att jag chansar på 1,00 mm och hoppas på det bästa...