tisdag 8 maj 2012

Tvätta ull

Igår tog jag mig då äntligen i kragen och plockade fram ullen från Blå och Grå som jag fick av min kusin i oktober 2010. Jag skäms för att den har fått ligga så länge! Tack och lov ser den jättefin ut än, inga skadedjur har varit framme!Jag rensade ut det värsta lösa skräpet i ullen, vilket det var förvånansvärt lite av! Och sen satte jag igång att skölja ullen enligt den beskrivning som jag hittade hos Tant Kofta. Enligt henne skulle ullen bli mer "vardagsrumsanpassad", dvs mindre fet och mindre lukt. Se vilken färgskillnad i ullen före och efter sköljningen! Med tanke på den gulbruna färg som vattnet fick gjorde jag två ordentliga sköljningar.

Före sköljning
Efter sköljning
 Så nu ligger ullen och torkar på vår tvättställning. En orsak till att det här har dröjt så länge är att jag inte har kunnat bestämma mig för om jag skulle tvätta/skölja ullen innan jag kardar och spinner den eller om jag skulle göra det senare. Jag tycker att den här varianten känns väldigt bra. Så nästa steg efter det här är att börja karda ullen... Någon där ute som har några bra tips att ge då? Eller som har koll på någon bra instruktionsvideo?

3 kommentarer:

Helena Högberg sa...

Jag har inget tips på någon instruktionsfilm, men titta in hos http://astridshandarbeten.blogspot.com/ hon är en riktig ull-konstnär! hon kan säkert ge dig tips!Hon har ett inlägg hur hon gör 19 april på hennes blogg (det blir bara fel när jag försöker länka, annars hade jag gjort det)

Ulrika sa...

Hej! När ullen torkat bör du tesa den först. Tesning innebär att du drar isär ullockarna för hand så den blir glesare och går lättare att karda. Tänker du använda handkardor eller kardmaskin? Vid användning av kardmaskin så lägger du tunt med ull som får glida in mellan trummorna. Om det hakar fast och det går tungt att veva har du lagt in för tjockt. När första kardningen är klar tar du av kardfloret och gör om proceduren. Jag brukar karda igenom det 3 gånger. Då är alla fibrer genom kardade. Efter första kan man se att det fortfarande är lite trassligt lite varstans i floret.
Vid handkardning lägger du en karda i vänster hand med skaftet ifrån dig. På den lägger du tunt med ull fördelat över hela kardan. Lättast är om du tar en tuss i höger hand och drar fast det över den vänstra kardan.Sen tar du häger karda med skaftet mot dig och kardar igenom ullen. Ullen kommer att fastna på bägge kardor. Sen ska du flytta ullen från den vänstra kardan till den högra. Detta gör du genom att vända kardorna så skaften ligger åt samma håll och drar över ullen till den högra kardan. Efter en ytterligare genomkardning vänder du tillbaks ullen på den vänstra kardan igen. Jag brukar karda/vända ungefär 3 gånger innan jag till sist flyttar över ullen på en karda och rullar ihop den med händerna till en rulle.
Videofilmer kan du hitta på youtube, sök på ull, kardning, woolcarding. Sen kan du spinna eller tova. Lycka till.

Cecilia sa...

Ullen ser fantastisk ut!
Det finns en award till dig hos mig!