söndag 30 maj 2010

Orkidébebisar flyttar hemifrån

Min miniorkidé fick tre bebisar tidigare i vår. Storasyster flyttade för några veckor hem till min kusin. De två småttingarna har fått växa till sig lite mer, men idag tyckte jag att det var dags! Nu var det hög tid för dem att flytta hemifrån!

Här är mamma orkidé med minstingen längst ner till höger och den större bebisen uppe till höger. De har båda fått egna fina rötter, speciellt den större.

En närbild på den lite större bebisen.
En närbild på minstingen.

Så här söta blommor får miniorkidén när den blommar. Varje blomma är inte mer än 1,5-2 cm. Just nu är det en stängel som blommar för fullt och en andra som är på gång med knoppar.

Vitmossan som bebisarna ska få bo i ligger i blöt. Självklart blev det för mycket. Det är så svårt att beräkna för det ser så lite ut i torkad form.

Bebisarna har skurits lös från mamma orkidé.

En stolt mamma med sina två utflugna bebisar. Tyvärr har jag inte hittat några små transparenta krukor än. De transparenta krukor jag har hittat kommer vara för stora för dessa orkidéer även i "vuxet" tillstånd... Så i väntan på att jag ska hitta mer lämpliga krukor får dessa duga.

Det har blivit mycket växt- och blomsterfixande på sistone. Det är väl så när det är vår! Men snart är terminen över för den här gången och jag får möjlighet att satsa lite mer på mitt handarbete. Clownboleron är nästan klar...

3 kommentarer:

gella sa...

Så söta blommor! Har inte sett miniorkidéer förut! Intressant också att se hur du bär dig åt för att förflera dem... ;)

Magganmagi sa...

Men hur dick det till? har aldrig sett att de liksom gör nya plantor på en utväxt sådär.
har du gjort något speciellt för att få den att föröka sig?
Jag har ett gäng orkideer som gärna blommar om och om igen, men som sagt detta fenomen har jag inte sett på mina.

Saras pyssel sa...

Jag har faktiskt inte gjort något speciellt för att den ska föröka sig så här. Jag har också en annan orkidé som har gjort det på samma sätt. Dessutom har jag en annan form av orkidéer som också börjar få skott... Jag antar att de trivs väldigt bra i våra fönster... :-)