måndag 20 augusti 2012

9 månader

Inspirerad av mina vänner som lägger in månadsuppdateringar om söte Love kommer här en liten uppdatering om den som mitt liv mestadels kretsar runt just nu – Tuva. Idag blir hon 9 månader och hon är en fantastisk och nöjd liten tjej!


Tuva är mycket nyfiken och älskar att utforska världen. Hon behärskar kryptekniken bra nu och kan resa sig upp mot föremål i lämplig höjd. De senaste dagarna har hon övat flitigt på att kunna sätta sig ner igen också – klokt av henne tycker hennes föräldrar. En av de roligaste aktiviteterna som Tuva vet är att hålla någon i fingrarna och vandra, vandra och vandra. Om man i ett sådant läge sätter henne på golvet spänner hon hela kroppen och ger ifrån sig ett frustrerat illtjut!


Mat är toppen tycker Tuva. Mammas hemlagade mat och fruktpuré är det bästa (jag som inte är något vidare på matlagning i övrigt är tydligen en fena på barnmat). För varje tugga mat som Tuva får säger hon "Mmm..." och är det något extra gott lägger hon till "nam nam" på slutet. Det är väldigt rolig (och gott) att få äta små smörgåsbitar på egen hand. Leverpastej och böcklingpastej är smarrigt.


Tuva lärde sig snabbt vad "bollen" betydde. Just nu är bollarna några av favoritleksakerna. En rolig lek är att krypa fram till bollen, plocka upp och kasta iväg den och sedan krypa fram till den. Det kan man upprepa nästan hur många gånger som helst. Annars är det roligt att försöka ta sig fram till skohyllan och försöka smaka på skorna utan att mamma och pappa ser. Oftast lyckas det inte...


I nederkäken har två små, små tänder precis börjat titta fram lite. Om du tittar närmare på bilden ovan kan man skymta dem där. Tuva tycker att det har varit lite besvärligt med tänderna de senaste dagarna, så hon som sällan gnäller har faktiskt varit riktigt gnällig.
Annars har hon de senaste dagarna (inspirerad av en jämngammal kompis) börjat försöka peka på saker och ting. Hon pekar än så länge med hela handen, men vi förstår ändå vad hon menar.

8 kommentarer:

Yster sa...

Mosters sötis.. :) hon växer så fort!!

lisa sa...

vad fint skrivet! längtar efter er!

marremorr sa...

Så otroligt söt!=0)

Cecilia sa...

Fantastiskt fin dotter du har och vilka underbara bilder du tagit!

Fiff sa...

Fina bilder :-)

Anonym sa...

Sicken fin stortjej!! :D

Hedvig sa...

Oj, redan 9 månader, vad fort tiden gått!

Lina sa...

Vad söt hon är eran Tuva...:) Vore kul att ses snart. Vi får hoppas att vi har vägarna mot Ume snart. KRAM