lördag 26 april 2014

Litet smultronland

Just nu ägnar vi så gott som varje ledig stund ute i trädgården. Jag är fascinerad över att inse hur lycklig & rofylld jag känner mig när jag grejar där ute. Längre fram ska jag visa fler bilder därifrån, men nu kan få se på en del som är tillfälligt klar nu. Vårt lilla smultronland vid det s.k. berget.


Smultronen har vi flyttat från andra delar av trädgården där de har fått härja fritt under några år, verkar det som. Nu ska de få lite mer utrymme att växa på så de blir större & förhoppningsvis ger en del bär.
När vi flyttade in såg samma ställe ut så här:


Vildvuxet & skräpigt, precis som så många andra delar av trädgården.

måndag 14 april 2014

Vårlängtan och trädgårdspepp

Nu när vi bor i vårt egna hus och har en egen trädgård, så har vi längtat väldigt efter våren och att få börja fixa med trädgården. Från början var det framför allt jag som längtade efter trädgårdsfixande, men de senaste veckorna har även maken blivit riktigt peppad.

Så för någon vecka sedan plockade vi fram grillen och invigde grillsäsongen. Mums, så gott det var!
Förra helgen tog maken med sig dottern på en sväng, så jag fick vara själv hemma och stöka. Då passade jag på att för-så lite fröer, för VI HAR KÖPT ETT VÄXTHUS!!
De små rullarna är gjorda av toarullar - ett tips jag fick med mig från Fiffs återbruksgrupp på Facebook. Fröerna är ekologiska och beställda från Runåbergs fröer.
Mot våran södervägg har det dykt upp massvis med små söta vårlökar. Vit scilla fick jag tips om att det var. De kommer i massor och verkar ha spritt sig en del. Två krokusar har jag också skymtat. Det är spännande att se vad som dyker upp i trädgården! När vi väl flyttade in i höstas var ju det mesta överblommat eller vissnat.
 Sen har jag också börjat gräva upp en av gångarna i trädgården. Vi vill ha lite mer sammanhängande gräsyta, både för att underlätta gräsklippning och lek. Dessutom är gångarna dåligt underhållna på sistone, med smultronplantor, mossa och ogräs runtomkring och på plattor och stenar.
De rejäla betongplattorna tänker vi återanvända och ställa växthuset på. Sanden under plattorna ska vi också använda till den grunden. Tuva blev glad när hon upptäckte att jag hade grävt fram en avlång sandlåda åt henne. :-)
Jag kom på mig själv på jobbet i eftermiddags med att gå och längta efter att få komma ut i trädgården och gräva, gräva, gräva!

måndag 7 april 2014

Två ärmhål

Jag berättade tidigare att jag börjat testa sticka en uppifrån-och-ner-tröja, men att jag var tvungen att repa upp den. Efter att den legat till sig lite tog jag mig i kragen och började om från början. Den här gången blev det bättre och nu har jag precis fått mig två ärmhål i tröjan. :-)
Det här känns lovande tycker jag. 

söndag 6 april 2014

FO: Slaktade tröjor blir mössor

Oj, så länge sedan det var sedan jag bloggade sist… Jag har en del som jag skulle vilja visa upp och vet inte riktigt i vilken ände jag ska börja… Jag får ta en del i taget, så får vi se hur lång tid det tar innan jag kommer ikapp. :-)
Jag satt några kvällar för ett tag sedan och sydde två mössor. Jag har tidigare tagit tillvara på några tröjor som maken har rensat ut pga fel storlek/form och nu passade jag på att sy lite tunnare mössor av dem.

Först ut var en randig mössa i barnstorlek, som var tänkt till Tuva. Men eftersom den blev lite för liten fick den gå till grannflickan som är knappt ett år yngre.

Sen blev det en mössa till mig själv också, i två gröna nyanser. Den är precis lagom att ha nu när det börjar bli några plusgrader utomhus.
Jag utgick från den här beskrivningen, men sydde ihop båda tyglagren med sista sömmen för att mössorna skulle hålla formen bättre.