lördag 26 februari 2011

Garnvinda

Idag fick jag hem en garnvinda som jag lyckades köpa på Tradera för ett tag sen. Så nu är jag verkligen redo att nysta en massa garn. Jag hoppas att garnvindan och nystmaskinen ska bli goda vänner!

Min nya garnvinda

Riktigt vacker, eller hur!?

Dessutom fick jag med ett gammalt alnmått

fredag 25 februari 2011

Krasch

Igår kväll kraschade hårddisken i min dator. :-( Tack och lov så hade jag gjort backup kvällen innan, så det var inte så mycket som gick förlorat. Sen hade jag inte jobbat timtals med min uppsats under gårdagen, det hade varit jobbigt i så fall! Datorn är nu inlämnad på lagning och kan vara borta i 1-2 veckor. Det blir en jobbig, men nyttig period. Helt plötsligt blir det inte lika smidigt att plocka fram datorn och jobba med uppsatsen, kolla på facebook eller läsa bloggar. Nu måste jag planera mer när jag ska jobba vid datorn och försöka passa in det när makens dator är ledig eller gå iväg till datorsalen i skolan. I morgon blir det till att plocka fram papper och penna när jag ska jobba vidare med uppsatsen - det är märkligt så snabbt jag har vant mig av vid det! Det är nästan lite skrämmande...
Tills dess att jag får tillbaka datorn kan det mycket väl hända att det blir lite mer sparsamt med inlägg här på bloggen. Jag ska försöka lägga in nåt ibland, men det inte lika mycket som vanligt.
Men glöm inte bort mig under tiden - jag lovar att jag återkommer!

Ha en mysig helg allihopa!

onsdag 23 februari 2011

Vad då, skotta tak?

Snöslunga är det som gäller! :-)
(Ursäkta den dåliga mobilbilden)

tisdag 22 februari 2011

Nysta, nysta

Idag fick jag ett paket från Garnkorgen. Nu kan jag äntligen nysta fina nystan med min fina nya nystmaskin! Bordet hade lite för tjock bordsskiva, så nystmaskinen fick bo på fönsterbrädan en stund medan jag provade. Titta så fint det blir!


Hej vad det går!!
Här är det Alpaca som blir nystan. Jag har nu bestämt hur jag ska gå vidare med torgvantarna, men det får vänta tills i morgon. Idag blir det lite uppsats-pysslande till friidrotten.

måndag 21 februari 2011

För liten vante

Första innervanten är virkad, det är bara tummen som saknas. Som ni kanske ser så är den alldeles för liten för mina stora händer (min hand är alldeles ihoptryckt). Jag funderar på om jag ska fortsätta i samma stil och låta torgvantarna bli någon annans istället för mina egna...


Med lite hjälp av maken blev det en ny header igår kväll. Jag är inte helt säker på om det är den jag ska ha eller inte. Jag gillar att färgen på texten utgår från den rosa/röda blommans färg. Men den får sitta där ett tag och så får jag känna mig för. Tack alla ni som har tyckt till - fortsätt gärna med det! :-)

söndag 20 februari 2011

Lite olika varianter

Tack för åsikterna om min nya header!
Jag har provat att göra tre nya varianter, med ljusare färg, där jag har försökt plocka upp de olika ljusare färgerna som finns med i lapptäcket sedan tidigare. Dessa nya varianter gjorde jag också lite större, men jag tror nog ändå att jag ska satsa på att ha dem lite smalare (på höjden), som den första... Eller? Vilken av de nya är bäst? Eller ska jag satsa på någon annan färg på texten?

Nr 1 - svart text
Nr 2 - blå text (från blommorna)

Nr 3 - rosa/röd text (från blommorna)

Nr 4 - "vit" text (från prickar och bakgrunder)
Uppdatering - Jag lägger till två ljusrosa nyanser efter tips också. Själv lutar jag nog lite mer åt den övre som går lite mer åt rött än "gulligull-rosa". Jag tycker att det stämmer lite bättre överens med blommornas färg... Här fick jag lägga texten lite högre upp på bilden för att den inte skulle försvinna i det vita i nedre högra hörnet.

Nr 5 - ljus röd-rosa text

Nr 6 - ljusrosa text

Ny header

Sådär... Min header är utbytt... Mitt baby-lapptäcke fick vara med som bakgrund.


Vad tycks? Funkar det?

lördag 19 februari 2011

Första steget

Plantering av physalis tänkte jag ju ta revansch på i år och se om jag kan lyckas få frukter den här gången... Så det gäller att börja i tid... Nu är det bara kvar att pillra ur fröna och stoppa ner dem i jorden...

Physalis

fredag 18 februari 2011

Blivande bröllopssjal?

Idag fick jag första numret av min julklappsprenumeration av Kreativ Stickning.

Kreativ Stickning nr 12 - 2011
Det var lite blandat med mönster i tidningen. Vissa som jag inte alls gillade, andra som man nog kan använda, åtminstone delvis och sen fanns det några mönster som jag verkligen gillade som de är. Bl.a. den här sjalen. Jag tycker att den var supersöt! Perfekt att kunna vira om sig på sommaren när det är lite svalt eller att ha om halsen som på bilden här.

Mysigt mjukt om halsen
Jag tänker mig att den kanske kan passa bra att ha och värma mig med i början av juli när syrran gifter sig... Fast det hänger ju förstås på vad jag kommer ha för klänning, om den passar i stil eller inte...
Fint blommönster

torsdag 17 februari 2011

Planteringsplaner

Jag tycker att det är fantastiskt kul att plantera små frön och se hur det långsamt börjar titta upp grönt ur den mörka jorden. Det roligaste att plantera från frö är sådant som går att skörda sen! Förra våren planterade jag paprika och fick faktiskt skörda en del sedan.

2010 års paprikaplantor

Physalisen växte ur lägenheten och fick flytta ut på balkongen, men då var det så sent på sommaren att det inte blev några frukter.

På balkongen hade jag dessutom två krukor med gräslök och smultron. De står kvar där ute, lite ombonade, så det blir spännande att se om de överlever vintern! Dessutom blev det en del sått i mamma och pappas trädgård.

Några av sommarens smultron. Mums!
Jag funderar på vad jag ska satsa på i år... Paprika känns ganska självklart. Sen är jag lite sugen på revansch på physalisen - jag får väl börja tidigare helt enkelt. Vad ska jag mer satsa på? Jag gillar ju lite utmaningar, men samtidigt får det inte ta för stor plats. Kiwi-plantan jag hade i mitt fönster i flickrummet blev 3 meter lång och när den växte som mest kunde jag se skillnad före och efter skoldagen. Riktigt så stora växter skulle jag inte ha plats med idag! ;-)

onsdag 16 februari 2011

Nu är jag redo!

Idag var jag förbi på garnaffären och köpte ett nystan med Alpaca. Ett nystan hade jag hemma sedan tidigare. Så nu är jag redo för att börja mitt mönstertestande! :-)

Alpaca x 2
När jag ändå var i affären köpte jag stickstoppare. Jag stickar min kofta på dubbla rundstickor för att kunna prova den allt eftersom. Jag hade tänkt köpa stickor med förlängningskabel, men jag stickar på 2,5 och så tunna stickor fanns inte till förlängningskabel... Hittills har jag haft en gummisnodd som har suttit längst ut på stickorna för att maskorna inte ska glida av. Men det är lite bökigt och tar lång tid att flytta efter. Tyvärr är stickstopparna lite för stora - eller stickorna för tunna - så de sitter inte så bra som jag hade önskat. Men de ska få en chans i alla fall.

Koftstickning med stopp


tisdag 15 februari 2011

Första härvan till min kofta är slut, så nu håller jag på att nysta upp nästa härva. Och än en gång inser jag att det skulle vara smidigt med en garnvinda... Jag har börjat titta på garnvindor på Tradera och ska se om jag lyckas få tag på någon. Sen skulle det ju vara trevligt med en nystmaskin också...

måndag 14 februari 2011

Blivande mönstertestare!

Emlou har utsett mönstertestare för sina fina torgvantar och jag är en av dem!! Så spännande det ska bli att få prova mönstret! Jag har aldrig varit mönstertestare förut så det blir en ny erfarenhet. Så jag går in i mitt ny uppdrag med stolthet och stort allvar! :-)

Torgvantarna - bilden lånad av Emlou

söndag 13 februari 2011

Ingen hör om jag skriker...

Idag har det varit en städ- och pluggdag. Jag var tvungen att söka rätt på tre äldre referenser till min uppsats och fick ge mig iväg till universitetsbiblioteket och dess magasin... Magasinet består av massvis med flyttbara bokhyllor i olika avdelningar. När man kommer nerför trappan finns där en karta för att man ska få hjälp med var man ska söka. Sen gäller det att försöka irra sig fram genom rätt gångar...

En av otaliga gångar
Jag kan inte hjälpa det, men jag tycker alltid att det känns lite läskigt i magasinet. Det luktar märkligt av alla gamla böcker, det är ofta helt tyst (förutom ett mystiskt knäppande) och det känns så isolerat att ingen troligen skulle höra något om man skrek högt. Sen är det alla dessa flyttbara bokhyllor - det gäller att kolla att man inte klämmer ihjäl någon innan man börjar veva och sen är det bara att hoppas att alla andra är lika hänsynstagande!
Jag känner mig alltid lite lättad när jag har kommit tillbaka till utgången igen - det är tur att det finns nödutgångsskyltar och självlysande tejp i golvet!

Det är lite spöklikt med alla tomma gångar
Jag tog mig i alla fall ut idag igen (fastän jag var djupare in än någon gång tidigare) och nu sitter jag trygg hemma. Det börjar bli dags att lägga undan pluggandet för idag - om en timme kommer några mysiga syjunta-tjejer! Då åker koftan fram för lite fortsatt stickning.

lördag 12 februari 2011

Mer ombyggnad

Nu har det hänt lite mer i bloggen!
Jag insåg att jag ju faktiskt har två färdiga projekt från 2011, så därför fick det bli en ny flik med dessa. Sedan har mina följare fått plats i den vänstra kolumnen och i den högre kolumnen finns det numera etiketter för att lättare kunna hitta igen inlägg som man är intresserad av. Jag hoppas att ni gillar det!

Nya delar på bloggen

fredag 11 februari 2011

Vårkänslor?

Jag tror minsann att mina växter börjar få vårkänslor! När jag tittade närmare på min miniorkidé såg jag att det börjar bli dags för bebisar igen. :-) Eller åtminstone en.

Orkidébebis och nya knoppar
Dessutom har den fått två små utskott som jag tror antingen är knoppar eller nya stänglar.

En stängel eller en knopp?
När väl en av orkidéerna har satt igång så brukar de andra följa snällt efter och börja producera, som i juni då jag hade babyboom. Så därför tog jag mig en titt på de andra blommorna, och mycket riktigt. Mina klockmalvor har blomknoppar och ytterligare två orkidéer har saker på gång (det är svårt att se än om det blir knoppar eller skott, det är för smått än)!! Det blir alltså en spännande tid framöver! Det är nästan så att det börjar klia lite i planteringsfingrarna... :-)

torsdag 10 februari 2011

Det hemliga projektet avslöjas!

Äntligen kan jag få visa mitt och syrrans hemliga projekt för er! Vår barndomskompis L och hennes man R ska få sitt första barn under våren. Det ser jag och syrran förstås mycket fram emot och även om vi sällan träffar L nuförtiden känner vi oss lite som blivande mostrar - eller låtsasmostrar i alla fall!
Därför ville vi tillverka en liten present som bebisen kan ha nytta av när den kommer.
I julas var vi därför och köpte garn och började virka ett babytäcke av mormorsrutor. 

Alla färdigvirkade rutor
När vi träffades i helgen passade vi på att göra klart täcket helt och hållet. Rutorna har sytts ihop och en kant virkades av var och en av de tre färgerna.

Sista kanten virkas
Färdigt täcke

Hela täcket

Rutorna syddes ihop med det gröna garnet 

En liten teckning blev det också som ett minne till bebisen. :-)

 Presenten borde ha kommit fram till de blivande föräldrarna idag, så därför kan jag äntligen få visa bilderna för er. :-)

Täcket är virkat i tre färger:
- Grönt - Anemone (Marks & Kattens), färg 1613
- Rosa/rött - Anemone, färg 37
- Brunt - Tilda (Svarta Fåret), färg 25
Det har gått åt ca 100 gram av varje färg och vi har virkat med virknål 3 / 3,5 (eftersom vi virkar olika hårt).

onsdag 9 februari 2011

En vinst!

Idag kom det ett paket med posten - en vinst från en tävling hos E-Zignz!


Det är sex stycken miniförpackningar med olika ansiktskrämer och ansiktsrengöring från Cliniderm som jag får möjlighet att prova. Det blir spännande, men först måste jag nog läsa in mig på vad allt är tänkt att användas till! ;-)

En ny flik har tillkommit

Jag fortsätter mitt bloggfixande - ett litet steg i taget. Som ni kanske ser uppe i vänstra hörnet så har det tillkommit en ny flik. Där finns en lista på de handarbetsprojekt som jag avklarade under 2010 + länkar till aktuellt inlägg. Den listan har tidigare legat i högra spalten.

Ny flik
 När man klickar på fliken kommer man till den här sidan, där man får se ett litet exempel på varje grej och där det finns möjlighet att klicka sig vidare till respektive inlägg.

Den nya sidan
Så där ja... Då ska jag klura lite på vad som ska få bli nästa förändring. :-)

måndag 7 februari 2011

Knappar på plats

Idag provade jag att sy i tre knappar i koftan för att se om det funkar med de knappar som jag hade tänkt mig. När jag först hade den i knät blev jag väldigt tveksam, men när jag såg fotot (det var lite knepigt att fota sig själv) kändes det bra. Egentligen borde jag göra lite annat i kväll, men det blev så spännande med knapparna, så nu blir det nog lite mer stickning på koftan innan jag kryper i säng.

söndag 6 februari 2011

En blivande brudklänning

I sommar ska lillasyster gifta sig. Så i helgen var vi i Stockholm där några av hennes kompisar skulle sy brudklänningen. Jag var med som moraliskt stöd och 1:e kock. ;-)
Syrrans önskemål med klänningen var att hon vill känna sig cool och vacker samtidigt när hon bär den. I november var vi och handlade tyger på Stoff & Stil i Malmö och nu var det spännande att se vad det skulle bli av dessa! Eftersom själva resultatet är hemligt fram till bröllopet får ni bara se små smakprov på hur helgen var. Bilder på resultatet kommer i sommar!

Den blivande bruden

För att orka hålla igång hela helgen krävdes en del hjälpmedel

Syster var ständig provdocka och sömmerskorna
ägnade mycket tid på golvet

En del tyll blev det
Det var en väldigt rolig helg, men både jag och syster var grymt trötta idag. Men sömmerskorna har jobbat bra - hon kommer verkligen vara både cool och vacker på sin bröllopsdag och jag ser fram emot att få visa er bilderna i sommar! Det var inspirerande att se hur de jobbade - tänk om man kunde bli så duktig på att sy också!

Klänningen fick arbetsnamnet "Firework" under helgen och fick faktiskt en egen temalåt också:

lördag 5 februari 2011

Att få beröm

Det är alltid trevlig att få beröm för något som man har tillverkat själv, ofta ligger det många, många timmars arbete bakom det. När jag får klart ett handarbete är jag ofta mycket stolt över det, oavsett hur bra resultatet blir, just för att jag har lagt ner så mycket tid och tanke på det. Därför är det ju också roligt när någon annan ser och uppskattar det man har gjort. Lite extra spännande är det ju när helt okända människor tar sig tid att berömma.

Som när maken var och handlade och tjejen i kassan (helt okänd för oss) frågar honom var han har fått sin snygga mössa ifrån. När han svarar att det är hans fru som har gjort den tycker tjejen att det verkar vara en riktigt bra fru som han har lyckats hitta.


Eller som när jag var på väg till universitetet med min egenstickade kjol på mig. Då stannade en helst okänd kvinna med sin cykel bara för att hon ville berömma mig för min jättefina kjol. Sådant beröm kan värma en hel dag (nog för att kjolen värmer bra också). :-)

fredag 4 februari 2011

Läsning om stickning

I Ginas Stickblogg fick jag idag ett spännande lästips. Svenska Dagbladet har skrivit en väldigt spännande artikel om stickning och den uppgång som stickningen har just nu. Läs den du också! Det känns jätteroligt att det skrivs om det här i tidningen eftersom det känns som att det är så många som har börjat intressera sig för handarbete de senaste åren.

torsdag 3 februari 2011

Nu känns min vänstra sida mer rätt!

Med hjälp av världens bäste make har jag fått bättre ordning på vänsterkolumnen! :-) Han har hjälpt mig att knåpa ihop en HTML-kod för att det skulle bli som jag ville ha det.

Så här såg det ut innan - ödsligt i vänsterkanten

Och nu har jag fått ditt utlottningarna!
Nu tror jag att jag ger mig för idag. Jag som hade tänkt mig att fixa det där lite snabbt, men istället har jag ägnat stor del av dagen till att försöka få ordning när inte Bloggers design funkar som den ska...

Ombyggnation, steg 1

Jag tyckte att det var dags att börja göra om bloggen på så sätt som jag vill ha den. Tyvärr kan jag inget om att göra egna hemsidor, så jag är utlämnad till Bloggers designer. Eftersom jag inte har möjlighet att lägga så mycket tid i taget på det här så väljer jag att göra några små förändringar i taget och testa mig fram. Då får ni som brukar vara här och läsa ibland också lite tid att hinna vänja er mellan förändringarna. ;-)

Innan förändringen
Som ni ser har det blivit lite ny bakgrund, header och typsnitt. Jag ville ha 3 kolumner i bloggen och det fungerade inte i den mall som jag hade sedan tidigare. Så då fick jag ändra mallen helt och hållet. Men eftersom jag inte riktigt vet hur jag vill att bakgrund, header, osv ska se ut så gjorde jag den nya mallen ganska lik den gamla.
Sen slutade det fungera för mig... Jag vill kunna lägga länkar till tävlingar (alltså länka till specifika inlägg i andra bloggar) + bild + beskrivande text i den vänstra kolumnen. När jag väljer den gadget som heter "Bild" anpassar Blogger bildstorleken så dåligt att den hamnar lite utanför kolumnen. Jag vill ha bilden anpassad i storlek och centrerad, men lyckas inte hitta något sätt att göra det på annat än skriva en egen HTML-kod (och det kan jag inte klara på egen hand). Någon annan som hittat ett bra sätt att göra det på?

Tillägg: Jag har provat att bredda kolumnen för att bilden ska rymmas, men då när jag lägger in en ny bild gör Blogger bilden ännu bredare så att den ändå hamnar utanför...
Jag tror att Blogger gör bilden lika bred som kolumnen och lägger sen bilden mot vänsterkanten. Men eftersom det är en liten marginal i vänsterkanten hamnar bilden utanför på höger sida...

onsdag 2 februari 2011

Ljuset kommer tillbaka

Det har nu vänt och ljuset är på väg tillbaka. Jag tycker det är ett trevligt jobb att ofta ställa om timern för fönsterlamporna för att det börjar vara för ljust när det börjar lysa på eftermiddagen.
I vårt köksfönster har växterna börjat ana att ljuset är på väg tillbaka.

Amaryllisen blommar på nytt

Ett av orkidéskotten har fått en ensam blomma

Och vissa växter gör allt de kan för att komma åt ljuset!