torsdag 30 september 2010

Ompyssling

Torsdag kväll...
Jag känner mig trött och tycker lite synd om mig själv (fråga inte varför - jag har verkligen ingen anledning till det!).
Därför satsade jag på att köpa några lyxiga chokladbitar, sen sätter jag mig i soffan med mamma & pappas äppelmust och toffelstickningen. :-)
Härligt!

söndag 26 september 2010

Det bidde inga vantar. . .

... men det kanske blir ett par tofflor!?

Jag fick ett mms av Yster häromdagen. Bilden visade ett par virkade tofflor där tårna stack ut genom stora hål... De virkade tofflorna gjorde jag för några år sedan och jag är förvånad över att hon faktiskt har använt dem, med tanke på att de blev helt misslyckade!
Efter lite funderande har jag i alla fall kommit fram till att riva upp mina vantar och istället sticka ett par nya tofflor till min kära syster! Jag vill ju inte att hon ska frysa om tårna! Ikväll är det äntligen syjunta, så jag tar nog med garn och stickor dit och börjar testa så smått...
Men först ska jag ta mig i kragen och försöka komma mig iväg på BodyPump! Det är tur att det är så otroligt vackert höstväder ute! :-)

lördag 25 september 2010

Vinna handspunnet garn?

Sara som har bloggen Stickat, spunnet och virkat har en utlottning för att fira att besöksräknaren har passerat 2000 besökare. Det här fina garnet har hon färgat och spunnit alldeles själv!
Utlottningen sker 1/10!

torsdag 23 september 2010

Den gyllene regeln. . .

Här kommer ett helt handarbetsbefriat inlägg...
I vanliga fall är jag totalt ointresserad av politik. Men med tanke på hur det har sett ut sedan i söndags kan jag inte låta bli att bli lite engagerad!

Det har snurrat många tankar i mitt huvud sedan valet... som hos så många andra, skulle jag tro. Nu är väl inte resultatet helt säkert, det kan ju bli överklagande och grejer... Men oavsett hur det slutar måste vi nog ta oss en rejäl fundering på hur vi vill ha det i framtiden och hur vi ska jobba för att inte ett parti med främlingsfientliga åsikter ska komma in i riksdagen igen.

Jag ser upprörda kommentarer och inlägg både i bloggvärlden och bland mina vänner på facebook. En klok människa skrev att det är läskigt hur mycket hat och avsy som riktas mot den del av Sveriges befolkning som röstade på Sverigedemokraterna. Jag kan absolut inte förstå hur någon kan rösta på detta parti, men jag tror inte att hat är en väg att lösa detta.

Om vi riktar hat och ilska mot dessa väljare tror jag snarare att det snarare får effekten att de sparkar bakut och håller ännu hårdare fast vid sitt val, eller så gömmer de sig. Det gynnar ingen.

Den gyllene regeln är ett bra sätt att se på livet, tycker jag:
Allt vad ni vill att människorna skall göra för er, det skall ni också göra för dem. (Matt 7:12)

De senaste åren har varit rätt så besvärliga för många. Ekonomin har varit skakig, arbetsmarknaden osäker och det har funnits mycket oro och ilska kring sjukskrivningsprocessen. Många människor har varit arga och missnöjda. Jag kan tänka mig att det då är lätt att försöka hitta någon eller några att skylla på. Jag har en känsla av att många väljare har valt SD i ett försök att visa sitt missnöje och att göra en markering. Jag har svårt att tro (och vill inte tro) att så många väljare har en fast övertygelse om att SD har en lösning på de problem som finns i vårt samhälle.

Jag tror att det är viktigt att, enligt den gyllene regeln, försöka att bemöta dessa väljare med respekt och att försöka få en djupare förståelse för vad som ligger bakom valet - vad är egentligen grundproblemet? Det måste finnas andra sätt att lösa dessa problem på än att stänga Sveriges gränser... Jag tror att dessa väljare måste få en orsak att tro att det finns andra och bättre sätt att jobba med detta. En viktig del i politikernas arbete de närmaste 4 åren tror jag är att hitta sätt att kunna jobba bättre med integrationen av nya svenskar! Att börja från noll och hitta sätt att hjälpa dessa människor att mer och mer bli en del av det svenska samhället. Om man ser alla nya svenskar som vänner och medmänniskor tror jag att det blir svårt att hålla med SD.
Vi har 4 år på oss att försöka vända detta.

I bloggen Tyg och Otyg önskas jämlikhet, solidaritet, tolerans och medkänsla för de kommande åren - och det kan jag bara instämma i! Men låt oss inte glömma att detta även måste få gälla de människor som många av oss upplever röstade "fel"!

Jag upprepar:
Allt vad ni vill att människorna skall göra för er, det skall ni också göra för dem. (Matt 7:12)

tisdag 21 september 2010

För stort?

Tankarna behöver mogna lite till...


Idag när jag skulle sticka på mina tumvantar började jag fundera på om de kommer bli för stora... Aj, aj, aj - och jag som mätte och räknade innan jag startade! Risken finns att jag måste riva upp och då tror jag inte att jag har någon lust att börja om... Då blir det nog något annat istället. De fick åka ner i påsen i väntan på ett beslut... Kanske stickar jag en bit till så jag får se bättre hur de verkar passa.

Men ikväll blir det glass, House och en annan stickning som tröst istället.

måndag 20 september 2010

Dagen efter. . .

Dagen idag har varit en märklig dag. Dagen efter valet funderar nog många svenskar - hur kunde det bli så här? Jag hör besvikelsen hos arbetskamrater, på facebook, i medierna...
Det är så många tankar som snurrar - jag har så mycket som jag vill få sagt. Men just idag har jag nog inte möjlighet att få ner denna virvelvind av tankar till något sammanhängande. Däremot känner jag att det långsamt börjar klarna.
Jag får låta tankarna klarna något mer innan jag försöker mig på att formulera dem i ord.

söndag 19 september 2010

Spännande bok

Det har varit dåligt med både bloggande och stickande på sistone. Den senaste veckan har jag varit förkyld och haft fullt upp med arbete och plugg. Jag börjar få en aning om hur resten av året kommer se ut...
I helgen har vi varit i Östersund på bröllop och under en del av bilresan till och från fick jag chans att sticka lite. Så nu börjar mönstret på mina vantar att synas lite. När vi kom tillbaka till stan stannade vi till hos mamma & pappa på middag och då plockade mamma fram den här godbiten:

Bonniers Stora bok om Handarbete från 1980! Jag har bara hunnit bläddra lite snabbt i den, men kolla här på innehållet!

Många spännande sidor verkar det finnas! Här kan man nog plocka fram många spännande idéer. Som till exempel här en massa olika mönster som man kan använda sig av:

Löven på högra sidan ser ju ut som löven på min Saroyan!
Det finns också härligt färgglada sidor, som den här med olika virkade rutor:

Det ska bli spännande att kunna plocka fram den här boken ur bokhyllan - TACK MAMMA!

tisdag 14 september 2010

En award!

Jag är hemma igen efter en tuff vecka med ytterst lite sticktid. Under tiden som jag var borta har jag fått ett award av Cecilia som har bloggen Handarbetskorgen! :-)

När man får den här award:en ska man berätta sju saker om sig själv... Okej, vi får se vad jag kan hitta på:

1. Jag tycker om att sjunga och har sjungit i många körer i många år. Tack vare sången träffade jag min älskade make på en musiklinje på folkhögskola.

2. När jag går och shoppar kläder eller skor själv får ofta syrran följa med in i omklädningsrummet - på distans. Jag tar ett mms och skickar över till henne för godkännande.

3. När jag gick på mellanstadiet spelade jag fiol. För några år sedan köpte jag mig en fiol och tog upp spelandet igen. Nu står tyvärr fiolen i sitt fodral och väntar på att jag ska ha tid och lust att plocka fram den igen.

4. Jag tänker så ruskigt bra när jag promenerar! Att ta en promenad kan ibland vara ett sätt för mig att lösa alla världsproblem.

5. Att organisera och strukturera är något jag är grym på - lite för grym ibland kanske... Listor, listor och annat....

6. Jag läser väldigt gärna böcker, ofta deckare. Det finns alltid en pågående bok som följer mig från rum till rum - det finns alltid någon ledig minut här och där då man hinner läsa några sidor.

7. Varje vecka leder jag vattengymnastik på ett av de lokala träningsställena - det är hur kul som helst att stå och instruera en grupp som följer varje rörelse som man gör!

Sen ska ju award:en skickas vidare till sju bloggare. Jag har massvis med bloggare som jag gillar att följa, så det här är bara ett litet urval av dem:

tisdag 7 september 2010

Sticklängtan

Jag är i veckan i Norrköping och jobbar med material till min masteruppsats. Det blir långa och intensiva dagar. Än så länge har jag bara lyckats plocka upp stickningen vid två korta tillfällen: när vi satt på Centralen i Stockholm och väntade på nästa tåg och när vi satt på en uteservering och väntade på att få beställa mat. I övrigt har det varit fullt upp med förberedelser, testning, inmatning av data, osv.
Idag hoppas jag att jag får undan en del så att jag kanske hinner sticka en liten stund framåt kvällen. Det är annars trevligt att se att ytterligare en i sällskapet har med en stickning som åker upp vid lediga stunder! :-)

lördag 4 september 2010

Vantsäsong

I kväll åker jag söderut för att jobba med min Masteruppsats under en hel vecka. Vi kommer hålla till i Norrköping och genomföra tester av ett antal försökspersoner. Maken och jag konstaterade att vi inte varit ifrån varandra en hel vecka på några år, så det blir lite märkligt... :-) Det blir troligen en väldigt intensiv vecka med testning på dagarna och inmatning av data och uppsatsförberedelser på kvällarna. Men jag hoppas ändå att jag kommer få möjlighet att hinna med lite stickning.

Min kofta är för komplicerad (och stor) för att få följa med. Däremot från Saroyansjalen följa med. Men sen, om det skulle bli mycket tid till stickning, vill jag ju vara säker på att det inte tar slut stickningsprojekt under veckan... Eftersom det börjar bli vantsäsong ni så åker mitt favorit-vantmönster fram nu! Jag grävde runt bland mina garner (jag har som mål att göra slut på dem innan jag köper nytt) och försökte hitta något som skulle kunna passa. Till slut hade jag fått fram två garner som passade i mängd och tjocklek. Jag visade upp dem för maken för att få hjälp med att bestämma vilket garn som passade bäst.
Han pekade med bestämd min på det ena garnet och sa "det här ska bli fingervantar!". Jaha... se där... Då är det väl bäst att det blir det då! ;-)
Men eftersom det var tumvantar jag tänkte sticka nu så får jag ta det andra garnet så länge och så får fingervante-garnet ligga och vänta på sin tur.

Resåren är påbörjad och nu måste jag bara hitta en lämplig stickpåse att lägga det i.

Så här ser vanten ut - jättecharmig tycker jag!