fredag 30 april 2010

Lappteknik

Jag tänkte jag skulle visa hur jag gör när jag sätter ihop mitt baby-lapptäcke, ifall någon annan vill prova. Jag hade tidigare ett mönster, men det är borta efter drygt 10 år som UFO... Men det är så här jag har klurat ut att det ska göras, utifrån det jag tidigare har gjort.

Klipp ut kvadratiska bitar. Den stora kvadraten - grundfärgen - är 18x18 cm. Där kommer jag använda 63 stycken. De små mönsterbitarna är 4,5x4,5 cm, där behövs det 55 st av vardera färg. Jag klippte först ut kvadraten i kartong och använde sedan den som mall.
Vik in kanterna på den stora kvadraten så att den blir 15x15 cm. Pressa kanterna med strykjärn för att de ska hålla sig.

Vik in alla fyra hörnen mot mitten av kvadraten. Pressa.
Vik in hörnen ytterligare en gång mot mitten och pressa. Kvadraten ska nu vara ca 7,5x7,5 cm. Sy fast hörnen med några stygn så att de inte vill vika ut sig igen.

Sy ihop de färdigvikta kvadraterna i varandra, genom att lägga de vika sidorna mot varandra och sy längst ena kanten.

Lägg de små mönster-kvadraterna över två invikta hörn. Vik in kanterna lite över mönster-kvadraten och sy fast.
Lapptäcket blir 52,5x67,5 cm.

torsdag 29 april 2010

Projektfunderingar

Klänningen ligger på en andra omgång blockning. Sen ger jag mig, då får det bli som det blir...

Jag pysslar på med mitt lapptäcke & ska försöka jobba mycket med det i helgen - kan det tänkas bli klart kanske? Hoppas kan man ju i alla fall. :-)
Tankarna flyger hoppar fram mellan idéer på nya projekt och jag är sååå sugen att sätta igång en stickning NU! Men jag försöker hålla hårt på min nya regel - för varje nytt projekt ska ett gammalt avslutas... Törs inte ens tänka på vad nästa gamla projekt kan vara... phu... har inte ens vågat glänta på locket till lådan där de ligger.

I sommar ska jag ju vara med i VM i fotbollsstickning och funderar på lämpliga projekt att jobba med då. Jag skulle behöva göra projekt där jag kan använda slut på en del av de garner jag redan har hemma. Någon kom där med en bra idé om att man kan sticka och skänka till välgörande ändamål - det låter ju perfekt! Så kan garnerna få komma till nytta i alla fall!

Några projekt som jag funderar på framöver:
- En virkad korg att ha i träningsskåpet, för att samla schampo, balsam, spray, deo, borste, osv.
- En tröja, helt efter eget huvud (har en klottrig skiss liggande bredvid mig)
- En sommarsjal - någon ljus med lite spetsaktigt mönster
- Sockar med något fint mönster
- Handledsvärmare
- En bolero

Frågan är bara vad jag ska börja med... Det får jag grubbla lite på tills mitt lapptäcke blir klart. Det blir nog till att börja med ett projekt där jag kan använda lite garn jag har hemma. Sen får det nog lov att bli en tur till garnaffären snart... är sugen på den där tröjan!

tisdag 27 april 2010

Klänningen är klar...

... eller nästan i alla fall. Den blev helt klart bättre i form och storlek efter blockningen, men jag behöver nog ge den ytterligare en omgång innan jag är helt nöjd. Tyvärr är jag inte så jättebra på mönsterstickning där man ska byta färg, så på sina ställen är garnet lite för stramt. Jag ska se om jag kan få det lite bättre genom att blocka den en omgång till.

Men här får ni i alla fall se det (nästan) färdiga resultatet! Framifrån...

... och bakifrån. Det var lite svårt att få med färgerna (mörkgrått, svart och vitt) så här i skymningsljuset, men nu tycker jag att det syns någorlunda i alla fall.

Mönstret till klänningen kommer från Allt om handarbetes Stickmagasin nr 10/2009.
Jag tyckte det var svårt att välja vilken storlek jag skulle sticka eftersom jag ofta ligger mellan två storlekar. Så här i efterhand inser jag att jag skulle ha valt den större storleken.
Garnet är Drops Alpaca, så här i efterhand törs jag däremot inte svara på hur mycket garn som faktiskt gick åt.
Rundstickor 2½ användes i alla fall.

Jag har tidigare undvikit lite större projekt av rädsla att de aldrig ska bli färdiga. Men eftersom den här klänningen inte tog mer än ca 3 månader (med avbrott för ett mindre projekt), så börjar jag bli sugen på att ge mig på fler större projekt. Jag har bl.a. en idé på en tröja som jag vill sticka i sommar - med egendesignat mönster! Jag som knappt har provat sticka utan mönster förut - det kan bli väldigt spännande! Men jag tror att det borde vara en ganska enkel design...

Nu är det dags att återvända till tentapluggandet... suck...

måndag 26 april 2010

Blockning pågår...

Jag tog mig i kragen redan igår. Maken satt och iakttog mig där jag kröp omkring på golvet och nålade, mätte och spände ut. Klänningen ligger blockad och jag väntar bara på att den ska bli helt torr. Det ska bli spännande att se om form och längd blir som jag vill... Bilder kommer inom närmaste dagarna, lite beroende på hur bra det går. ;-)

Baby-tofflorna överlämnades idag och fick klart godkänt. Det blir spännande att höra hur de kommer passa när det är dags, jag anar att de kommer vara för stora till en början. Men hellre det än för små!

söndag 25 april 2010

Inköp och ett FO!

I helgen har jag och maken varit i Sundsvall. Vi tog en tur förbi Biltema och köpte en hoppa hage-matta som jag tänkte använda till att blocka färdiga projekt på. Tipset om mattan hittade jag i Ilsefins blogg, och det verkar ju supersmidigt! Dessutom levereras pusselbitarna i en liten förpackning med dragkedja, så den är smidig att stoppa undan efter användning. Så nu ska jag ta mig i kragen och blocka en klänning som jag stickade klart tidigare i år och som bara har väntat på att bli blockad.Så här färgglad och söt är pusselmattan. :-) På IKEA köpte jag dessutom lite svart linnetyg som ska bli en smart handarbetsförvaring som maken gav förslag på...

Dessutom blev babytofflorna färdiga i helgen. Jag tycker själv att de är jättesöta. Bara det att de är så små gör dem så söta!

Mönstret till tofflorna kommer från Drops design, men jag har modifierat mönstret lite för att det skulle passa garnet jag använde mig av. Och istället för den lilla blomman blev det istället en liten rosett.
Garn: Det gröna garnet är Plus från Almedahls (färg 1537), det vita är Nissegarn från Marks & Kattens (färg 1285)
Virknål: 2,5

Nu måste jag göra klart mitt lapptäcke och blocka min klänning innan jag tillåts börja med något nytt. Många idéer ligger och väntar på att förverkligas...

onsdag 21 april 2010

VM i fotbollsstickning 2010

Jag har nu anmält mig till VM i fotbollsstickning 2010! Egentligen har jag ingen aning om vad det egentligen handlar om, men spännande låter det! Det kommer pågå under samma period som VM i fotboll, men mycket mer än så vet jag inte. Jag hoppas på att lära mig mer om det hela när det börjar närma sig (50 dagar kvar).

Fotbollen kan jag kanske inte påstå att jag känner mig så intresserad av, men stickningen känns desto roligare! Jag återkommer nog mer till detta längre fram. :-)

tisdag 20 april 2010

På gång...

Rubriken "På gång..." kan ju tolkas på två sätt. Nu är jag på gång med nya bloggen och så tänkte jag berätta vad jag har för projekt på gång för tillfället.
Jag pysslar parallellt med två grejer just nu och har som mål att inte påbörja något nytt förrän dessa två är helt färdiga. Miastick hade en bra regel - att för varje projekt som avslutas ska hon också göra klart ett gammalt UFO. Den regeln tror jag att jag ska införa själv också. Så får man varva nya, roliga projekt med gamla UFO:n (som också kan vara roliga, bara man kommer igång igen).

Ett gammalt UFO som jag har återupptagit startade jag ursprungligen för över 10 år sedan... Så jag tyckte att det nu var hög tid att slutföra det! Det är ett babytäcke i en härlig lappteknik, som dessvärre helt och hållet ska sys för hand. Men jag tycker att det blir så fint med den här lapptekniken, så det är värt det! Jag vet inte var jag har hittat mönstret, för det har jag tyvärr inte kvar, men troligen kommer det från något 70- eller 80-talsnummer av Allt om handarbete. Någon som känner igen mönstret?Det andra projektet som pågår parallellt är ett par babytofflor som jag gör till en bekant som är höggravid. Det är tänkt som en liten "gå hem från jobbet"-present. Mönstret är från Drops Design, men jag modifierar det lite eftersom jag använder tjockare garn.


Jag hoppas att jag ska få gott om tid till att handarbeta i helgen. Det känns inte som att det är så väldigt långt kvar av något av projekten (tofflorna är ju så små, så där går det undan).

När jag tittar på bilderna i mina två inlägg så inser jag att det är mycket grönt... Men grönt är skönt, så det får väl gå an! Men det kommer nog andra färger också i framtiden ska ni se!

måndag 19 april 2010

En helt ny värld...

En helt ny värld har öppnat sig för mig... Hantverksbloggarnas värld! Det var bara några veckor som jag klev in i denna värld - vilken underbar värld!

Att jag nu sätter igång en egen blogg är något som har legat och grott ett tag - och nu kan jag inte hålla mig längre! Jag hoppas att det ska bli en källa till inspiration, både för mig själv och andra. Det här med bloggandet är helt nytt för mig, så det får väl växa sig fram eftersom...

Sedan jag klev in i denna nya värld har jag lärt mig några nya förkortningar och ord, som verkar tillhöra sticknördarnas ordlista:
WIP - Work in progress, ett projekt som man håller på att jobba med för tillfället.
FO - Finished object, ett projekt som äntligen är färdigt.
UFO - Unfinished object, ett ofärdigt projekt som har lagts undan till bättre tider, tills motivationen strömmar till eller tills man tar sig i kragen.
Blocka - när man tar en färdig stickning/virkning, blöter den och spänner upp den till önskad storlek och form.

UFO:n har jag många... Så just nu är jag inne i en period där jag ska försöka avsluta så många UFO:n som möjligt... phu... vi får väl se hur länge det räcker... För tillfället har jag två WIP:ar... ett fd UFO och ett nytt projekt som smög sig in så lägligt. Men mer om det längre fram.
Till att börja tänkte jag visa några av mina tidigare alster.


Först ut en Åre-mössa. Stickad efter detta mönster. Jag använde mig av ett nystan Milano (100 g) i lila, med stickor 10. Den är mjuk och mysig, men jag måste ta in den lite nertill så den sitter åt ordentligt över öronen.


Den här vadlånga kjolen stickade jag efter ett mönster som min mamma stickade som ung. Jag modifierade mönsterbården lite och gjorde den endast enfärgad. Tyvärr minns jag inte vilka stickor jag använde, men garnet heter Plus och kommer från Almedahls.Det sista objektet är en mössa som jag stickade av garn som blev över efter kjolen. Mönstret kommer från Drops design. Dessvärre minns jag inte heller här vilka stickor jag använde, men jag gissar att det blev ungefär den stickstorlek som rekommenderas i mönstret.